Smarta lösningar ger attraktiva bostäder

Smarta lösningar ger attraktiva bostäder

På Sörbyängen i Örebro, på gångavstånd till både universitetet och centrum, växer nya  bostadskvarter upp snabbt.

Byggbolaget i Värmland är totalentreprenör för tre projekt – Purjolöken, Kumminen och Kungsmyntan – med totalt 350 attraktiva hyreslägenheter i bostadsbristens Örebro. Ytsnåla, energismarta och ekonomiska lösningar är ledstjärnorna i projekten.

Snickaren Jonas Wulfstrand lägger sista handen på isoleringen i den lilla ettan i kvarteret Purjolöken, 170 mm EcoBatt som levererats från XL Bygg i Karlstad. Det är första gången han jobbar med isoleringen från Knauf Insulation och han är nöjd med egenskaperna.
– Jag har hört av andra att den kliar mindre. Det är bra, jag har lite hudproblem på händerna och är alltid noga med att jobba med handskar. Dessutom tycker jag att ullen dammar mindre och den är lättjobbad och är lätt att forma.
Biträdande arbetsledare Thomas Johansson har inga personliga erfarenheter av EcoBatt, men hör vad som sägs på bygget och på fikarasterna.
– Jag har inte hört ett enda negativt ord om EcoBatt. Då vet jag att den är bra, det är så det funkar, skrattar han.

Snabbväxande

Byggbolaget i Värmland är ett relativt ungt bolag som startades 1996 i Karlstad. De senaste 7–8 åren har bolaget växt snabbt och har i dag cirka 130 medarbetare.
– Vi jobbar mycket med ”flergångsbeställare”, byggherrar som vi har en relation till och ett öppet och transparent samarbete med, säger biträdande arbetschef Simon Svensson.
I de tre aktuella byggprojekten i Örebro jobbar Byggbolaget mycket med prefabricerade enheter för att spara tid och kostnader. Vad gäller utfackningsväggarna på totalt 12 000 kvadratmeter begärde
Simon Svensson in offerter från en handfull leverantörer med bland annat preciserat lambdavärde.
Och i den vinnande paketlösningen från XL Bygg i Karlstad ingick EcoBatt från Knauf Insulation som en viktig beståndsdel.
– De enskilda komponenterna spelar mindre roll. Det viktiga för oss är funktion, miljökrav och ekonomi, därför är den här typen av upphandling det bästa för oss, säger Simon Svensson.

Produkter som har använts