VAD PERMITTERINGAR OCH ARBETE HEMIFRÅN HAR LÄRT OSS OM AKUSTISKT VÄLBEFINNANDE

Av Knauf Insulation den maj 21, 2021

Högljudda konferenssamtal, bråkiga barn, distansundervisning, bullriga TV-apparater i rummet bredvid, skällande hundar, skrikande grannar och det konstanta ljudet av leveransbilar och mopeder...

Livet under pandemin har lärt oss hur värdefullt det är med akustiskt välbefinnande.

– Omvärlden kanske verkar tystare nu, men ljudnivån i min lägenhet är så mycket mer distraherande eftersom jag tillbringar all min tid här. Gymmet i min byggnad har till exempel stängt, men de som bor ovanför mig har i stället börjat delta i träningspass online. Förut kunde jag höra deras fotsteg men nu ekar deras burpees och krysshopp i hela lägenheten.

Jag är också mycket mer medveten om mina grannars TV-vanor och musiksmak, precis som det mekaniska ljudet från hissen, luftkonditioneringen och vattenledningarna.

Dessutom är min lägenhet ganska tom för tillfället och när jag sitter i konferenssamtal kommer jag på mig själv med att skrika för att överrösta ekot, säger Maro Puljizević som bor i ett lägenhetshus i Ljubljana, Slovenien.

Efterfrågan för ljudisolering i hemmet växer

Precis som miljoner andra som nu spenderar mer tid hemma än någonsin har Maro planer på att förbättra hemmets akustik. Som Knauf Insulations Core R&D Department Project Manager for Acoustics, och med omfattande erfarenhet av de senaste och mest banbrytande mineralulls- och ljudpanelslösningarna, kan man verkligen säga att han är kvalificerad för arbetet.

Kvinna jobbar hemma med bebis

– Under det senaste året har efterfrågan för Knauf Insulations lösningar för hemakustik skjutit i höjden eftersom fler och fler känner ett behov av att förbättra akustiken i hemmet för att förbättra sin hälsa och sitt välmående.

Under normala förhållanden, som innan pandemin, brukade vi sova när alla andra sov och de flesta av oss lämnade hemmet under dagen. Nu är vi plötsligt medvetna om alla människor i vår omgivning, dygnet runt.

Ett annat problem är att alla är hemma samtidigt. Vi jobbar, går i skolan och stirrar på högljudda skärmar medan vi samtidigt måste vänja oss vid bullret och ljudet från hushållsapparater som tvättmaskiner och mikrovågsugnar, säger han.

Kvinna vid dator hemma

 

En kostnadsberäkning av bullerstörningar

Den påverkan som kontinuerligt buller har på vår hälsa och vårt välmående är väldokumenterad. En undersökning från Världshälsoorganisationen visar att förlorade arbetsdagar, sjukvård, sjukhusresurser, minskad produktivitet och inlärningsutmaningar i genomsnitt kostar Europa 40 miljarder euro per år.

I samma undersökning dras slutsatsen att långvarig exponering för överdrivet buller uppskattas orsaka 12 000 för tidiga dödsfall och bidra till 48 000 nya fall av ischemisk hjärtsjukdom årligen.

Dessutom lider 22 miljoner européer av kronisk irritation som sträcker sig från irritation till ångest samtidigt som 6,5 miljoner människor lider av betydande sömnstörningar. Alla dessa besvär kan leda till problem med kardiovaskulär hälsa, vakenhet och produktivitet.

 

Buller och ljud minskar produktiviteten med 66 %

Enligt en brittisk undersökning kan överdrivet buller i öppna kontorslandskap minska produktiviteten med 66 % medan den genomsnittliga ljudnivån i klassrummen är 72 decibel – en ljudnivå nästan lika hög som dammsugare. Hur buller har påverkat oss i hemmet under pandemin har ännu inte utvärderats.

Med rätt akustisk isolering är det enkelt att uppnå en minskning med 10 decibel, vilket kommer att innebära en livsförändrande skillnad.
Maro Puljizević, Core R&D Department Project Manager for Acoustics

Oavsett vad som händer efter pandemin rekommenderar Maro att man tittar på sin hemakustik med ett systematiskt tillvägagångssätt och med fokus på tre områden – externt, internt och mekaniskt ljud – för vår akustiska hälsas skull.

– Invändigt är det inte tillräckligt att sätta upp gipsskivor på väggen och hoppas på det bästa. Styvt material mot styvt material kan faktiskt förstärka ljudet.

 Med rätt akustisk isolering är det enkelt att uppnå en minskning med 10 decibel, vilket kommer att innebära en livsförändrande skillnad. Du kommer inte längre att höra dina grannar prata och skrika på andra sidan väggen och inte heller höra vilken Netflix-serie de tittar på, säger han.

Skräddarsydd ljudisolering

Knauf Insulations mineralull har en fiberstruktur som är mycket effektiv för att absorbera buller och ljud och den är tillgänglig i olika tjocklekar och densiteter.

I sortimentet finns en helt ny serie med högeffektiv ljudisolering. Utvändigt kan mineralull monteras på ytterväggar eller kombineras med fasadbeslag för en snygg finish.

Office window

– Framgångsrik akustisk prestanda beror på hur mjuka, elastiska och motståndskraftiga de produkter som används är. Vi kan kombinera olika typer och finjustera deras parametrar samt hur de interagerar med våra gipsskivor eller träullsskivor för att säkerställa maximal prestanda, säger Maro.

Utöver exceptionell bullerhantering erbjuder våra system och lösningar enastående och energibesparande prestanda samt A1-brandsäkerhet.

Tysta och effektiva luftkonditioneringssystem

– Pandemin har även uppmärksammat en annan viktig aspekt, nämligen vikten av frisk luft. För att få frisk luft kan man antingen öppna fönstret och släppa in buller utifrån eller ha luftkonditioneringen på konstant, vilket kan påverka vårt akustiska välmående om systemet är oisolerat, säger Maro.

Oisolerade luftkonditioneringssystem fungerar ofta som en trumpet eftersom buller och ljud förstärks genom en labyrint av metallrör.

Vi erbjuder VVS-isoleringslösningar som är brandsäkra och bidrar till att förhindra bakterietillväxt i rör och ledningar. Dessutom reducerar de mekaniskt buller med hjälp av enastående ljudabsorptionsegenskaper.

Det senaste året har lärt oss hur viktigt det är med akustiskt välmående och att vi inte behöver acceptera byggnader som är dåliga för oss.

Ljudisolering av hög kvalitet är inte längre någonting som enbart är till för hotell, biosalonger eller teatrar. Nu är den även på väg in i våra hem. Och det är fantastiska nyheter! Vi förtjänar alla ett liv utan buller, säger Maro.