Nyheter

Tveksamheten försvann efter testet med EcoBatt
Av Thomas Pompe den maj 09, 2018
– Erfarenheten sa att glasull kliar och luktar. Men vi ville testa Knauf Insulation, säger Simon Viklund, vice vd på byggbolaget SA Englund.

– Erfarenheten sa att glasull kliar och luktar. Men vi ville testa Knauf Insulation, säger Simon Viklund, vice vd på byggbolaget SA Englund.
Så blev det också och nu har det gått ett år.
– Vi har inte haft några klagomål på kli och lukt. Tvärtom, medarbetarna är bara nöjda.

SA Englund i Kalix är ett anrikt familjeföretag som startade redan 1924. Det drivs och ägs fortfarande av familjen Englund, med vd Lennart Englund i spetsen.
Bolaget har i dag ett 100-tal medarbetare med verksamhet huvudsakligen i östra Norrbotten och Malmfälten. Kunnandet är brett, men en av huvudinriktningarna är flerbostadshus byggda i trä.
– Av den anledningen har vi en husfabrik i Kalix som tillverkar element, säger Simon Viklund som började arbeta på företaget 2010.

Bra argument

Samarbetet med lokala leverantörer är givetvis viktigt och för cirka ett år sedan väckte XL Bygg i Kalix idén att SA Englund skulle gå över till glasull från Knauf Insulation.
– Argumenten var många och goda. Men medarbetarna i husfabriken var negativa till glasull, de var rädda att den skulle klia och lukta. De var också vana vid stenullens stabilitet och var tveksamma till ett byte, säger Simon Viklund.
Men efter diskussioner blev det ändå en överenskommelse om att testa EcoBatt35 i en leverans. Det var ett år sedan och EcoBatt35 har fått fortsatt förtroende.
– I våra två senaste projekt för LKAB – 40 nya lägenheter i Koskullskulle och det pågående bygget av 40 lägenheter i Gällivare – har vi använt EcoBatt35, säger Simon.
Ur hans, och beställarens, synvinkel är Knauf Insulation ett bra val.
– EcoBatt35 är hög kvalitet till rätt pris. Den goda komprimeringen gör också att det kommer mer kvadratmeter per lastbil och paketen är mindre skrymmande på arbetsplatsen.

”Alla är nöjda”

Ur fabrikschef Jan Mattilas och hans medarbetares synvinkel på husfabriken är arbetsmiljön det viktiga.
– Visst, det fanns tveksamheter i början, men det blev väldigt bra med Knauf Insulation. Ingen klagar, alla är nöjda – och då är det ju bara att köra, skrattar Jan.
Ja, det blev så bra att Simon Viklund överväger att testa Knauf Insulation även bland snickarna ute i fält.
– Absolut, det vore intressant att testa även där. Vi får se när det dyker upp ett lämpligt objekt.