Nyheter

Reportage: ”Tjalle” Johansson om EcoBatt 35 – ett jättelyft, det kliar ingenting
Av Thomas Pompe den november 09, 2017

Reportage: ”Tjalle” Johansson om EcoBatt 35 – ett jättelyft, det kliar ingenting

När bygghandeln bytte leverantör av isolering till Knauf Insulation, så hakade Sörmlands Bygg och Betong bara på. Och det är snickaren Christer ”Tjalle” Johansson enbart nöjd med.

– Nu har jag precis isolerat i två hela dagar och det kliar ingenting. Det är ett jättelyft, säger han.

Leo Ljung, delägare i bolaget, har de senaste månaderna jobbat i huvudsak på kontoret eftersom hans partner Marcus Eriksson råkat ut för en olycka och är sjukskriven. Han har alltså inte själv testat den nya isoleringen, men ser det positiva från ett annat perspektiv.

– Jag har inte hört något gnäll om den nya isoleringen i varje fall - och då är jag nöjd, skrattar Leo och blir strax allvarlig.

– Jämfört med den tidigare produkten vi använde, så är det bättre isolervärde. Vi vill ju lämna efter oss ett så bra jobb som möjligt, så det är helt klart ett plus.

Kunde inte säga nej

Sörmlands Bygg och Betong i Katrineholm startades av Marcus Eriksson 2012. Då hade han dessförinnan jobbat både som anställd snickare och på betongfabrik. Det gick bra i början och efter drygt ett år ringde han kompisen Leo, som han jobbat med tidigare, och frågade om han ville hoppa på.

– Det gick liksom inte att tacka nej.

De jobbar efter den enkla regeln att alltid lämna ifrån sig bra utförda jobb. På några få år hade de växt till dagens 15-talet medarbetare.

Man erbjuder många tjänster, allt från ROT-jobb till nyproduktion av lösvirkeshus. Marcus bakgrund i betongindustrin gör att de även gjuter betongplattorna till villorna samt monterar prefab betong till bland annat serverhallar och andra säkerhetsklassade byggnader.

– Just lösvirkeshus är roliga jobb. Våra kunder kommer ofta med idéer till ett hus eller arkitektritningar, sedan ska vi förverkliga drömmen. Det är lite mer hantverk än att sätta ihop monteringsfärdiga hus, säger Leo.

140+45 blir bra

I Marmorbyn utanför Katrineholm bygger Sörmländska Byggoch Betong just nu tre lösvirkeshus, varav ”Tjalle” Johansson och hans arbetskompis Sebastian Johansson bildar arbetslag för ett av husen.

– Vi har isolerat färdigt med stående EcoBatt 140 i väggarna och plastat. Nu ska vi lägga på liggande EcoBatt 45, då blir det riktigt bra, säger ”Tjalle”.

Så gott som allt material köper de från XL BYGG Ålsäter, mellan Katrineholm och Vingåker, som i höstas bytte till Knauf Insulation.

– Ja, så det var ju inte vårt val att börja använda Knauf Insulations isolering. Men vi är absolut inte missnöjda, tvärtom, säger Leo Ljung.


 

Nya lager ger bättre service

Från och med 1 maj är Knauf Insulations centrallager lokaliserat till Hallsberg – och inom kort öppnar även ett stödlager i Östersund. För kunderna betyder det snabbare och säkrare leveranser – samt bättre villkor.
– Fraktvillkoren blir mycket gynnsamma för våra kunder, säger Ronni Bjørneler, logistikansvarig på Knauf Insulation Norden.
I och med flytten av centrallagret från Eskilstuna till samarbetspartnern Logent i Hallsberg skapas ett ännu bättre logistiskt flöde.
– Kapaciteten för in- och utgående transporter är i stort sett obegränsad och alla våra produkter lagras under tak och i rätt temperatur. Dessutom
finns möjligheten i framtiden att lägga vissa transporter på järnväg, säger Ronni Bjørneler.
Logent har ett nätverk av hamn- och kombiterminaler i Göteborg, Stockholm, Umeå och Sundsvall. Sedan 2012 driver de även terminalen
i Hallsberg – en av landets viktigaste järnvägsknutar – som räknas som en ”torrhamn” med tullager för gods och hantering av tullhandlingar.

Bättre villkor

För kunderna betyder förändringen stora fördelar. De mest uppenbara är:

• De nya fraktvillkoren ger fraktfria leveranser från nio pallar eller fler,
jämfört med 20 pallar tidigare. Detta gäller södra och mellersta
Sverige upp till en tänkt gräns i höjd med Strömsund-Örnsköldsvik.
Norr om denna gräns tillkommer en liten avgift.

• Snabbare leveranser och säkrare leveranser. En order som läggs före
klockan 10.00 levereras senast två vardagar senare.
Samtidigt är Ronni Bjørneler i färd med att öppna ett stödlager i
Östersund. – Det ska vara klart före semestrarna. Naturligtvis betyder
det bättre service i Norrland, men stödlagret stärker upp hela
Knauf Insulations logistikkedja.

Morakniven

Pressmeddelande: Isoleringskniven är värd att skötas om

Det är skillnad på knivar och knivar.
Enbart för snickare finns det en uppsjö knivar, allt från den klassiska Morakniven med rött träskaft till olika proffsmodeller. Thomas Eriksson, produktchef på Morakniv, kan prata i timmar om dem.
Ändå klappar hans hjärta lite extra för en kniv som hanteras väldigt styvmoderligt på arbetsplatsen: isoleringskniven.
 
– Även isoleringskniven är värd att skötas om. Det gör lite ont i mig när jag ser hur isoleringskniven bara kastas på golvet när den använts klart. Då tar kniven skada – och den kan även skada andra, där den ligger.
– Och det lilla hålet i skaftet finns där av en anledning, kniven går att hänga upp på en krok eller spik, säger Thomas Eriksson och plockar fram en isoleringskniv med blått plastskaft som har en särskild historia.
Just den knivmodellen hade funnits med ett tag i Moraknivs sortiment, men efterfrågan sjönk.
– Vi skulle egentligen ta den ur produktion när Knauf Insulation kom med sin förfrågan. Det visade sig att just den här otandade kniven var perfekt för deras glasull. De har ju ett eget bindemedel, utan tillsatt formaldehyd, som ger en speciell konsistens, säger Thomas Eriksson.

 

Eggskägget är viktigt

Och så levererar han några snabba fakta: bladet är gjort av 12C27-stål från Sandvik, ett rostfritt helstål som härdats för att locka fram just de egenskaper som önskas. Slutprodukten är en kniv med eggskägg som skär maximalt bra och har en lång skärpebeständighet.
Han sprättar han upp ett paket EcoBatt 35 och visar hur lätt och snabbt kniven skär genom glasullen.
– Varje producent tillverkar glasull med en speciell beskaffenhet. Just den här kniven är precis rätt för Knauf Insulation. Om jag var snickare skulle jag aldrig välja något annat. Och när eggskägget nötts ner – metallfnaset på eggen som gör att kniven skär så bra – så ska man förstås ha ett diamantbryne i fickan. Då kan man skärpa kniven igen på en halv minut.

 

”No bullshit”

Kniven ser inte mycket ut för världen, det håller Thomas Erikson med om. Ett enkelt ergonomiskt utformat plastskaft och ett långt knivblad.
– Nej, det här är inte en kniv där vi prioriterar en fin finish. Det handlar helt och hållet om funktion och långlivad skärpa. ”No bullshit” som de säger i USA om våra outdoor-knivar, skrattar Thomas.
För en knivexpert som Thomas Eriksson är det förstås en befängd tanke att fuska med knivar, att exempelvis bara ta första bästa kniv som råkar finnas till hands. Morakniv har cirka 400 olika knivar på sin repertoar, alla anpassade för ett speciellt användningsområde. Knivarna som skär glasull är inget undantag.
– Men liksom alla knivar behöver även de lite omsorg för att hålla länge och skära bra.
                           


Fakta Morakniv AB

+ Krång-Johan Eriksson, Thomas Erikssons farfar, startade knivtillverkning i Mora 1912 som en av ett dussintal andra knivtillverkare. Morakniv AB är den enda stora knivtillverkaren i dag och resultatet av sammanslagningen mellan KJ Eriksson och Frosts.
+ Varje år tillverkar Morakniv cirka 3,5 miljoner knivar i sin mycket automatiserade fabrik. Den ursprungliga Morakniven med rött skaft är fortfarande en storsäljare. Hur många som tillverkats av den vet ingen, det är som att försöka räkna lingon i skogen.
+ Dagens knivproduktion är indelad i flera affärsområden som slakt och styckning, hovvård, kök och restaurang, sport och fritid, slöjd samt bygg och hantverk.