Nyheter

Morten Moen valde Supafil Frame: ”Jag ville testa och är mycket nöjd”
Av Thomas Pompe den januari 23, 2018
Morten Moen, Peab

Etapp två av fyra i utbyggnaden av Vøyen Hageby i Vøyenenga utanför Oslo pågår för fullt med sikte på inflyttning till sommaren.

Ett helt vanligt projekt – om än stort – för produktionsledaren Morten Moen på Peab. Bortsett från valet av lösull som isolering.

– Jag ville testa och är mycket nöjd. Jag kan gott tänka mig att välja lösull i kommande projekt.

Närheten till Oslo gör de nya bostäderna i Vøyenenga mycket attraktiva. Samtliga bostäder är sålda i de två första etapperna och försäljning pågår för etapp tre som påbörjas i mitten av nästa år.

– Generellt kan man säga att lägenheterna har en mix av hyresgäster, men många är lite äldre. I radhusen flyttar många barnfamiljer in, säger Morten Moen.

Etapp ett – 68 lägenheter och 29 radhus – är redan inflyttad. Etapp två, som pågår nu, består av 66 lägenheter och 25 radhus.

– Nyligen fick vi även kontrakt på etapp tre som består av 95 lägenheter och 24 radhus. Det finns även en etapp fyra planerad. Den är ännu inte beslutad, men givetvis hoppas vi att få bygga den också, säger Morten Moen.

Trotsade fördomarna
Peab bygger lägenheterna och gjuter grunderna för radhus. Och när det skulle beslutas om isolering, ville Morten trotsa både sina fördomar och gammal vana.

– Historiskt sett har lösull i väggar haft ett problem med att isoleringen sjunker ihop efter ett tag. Samtidigt har ju även jag följt utvecklingen och sett att dagens teknik klarar det problemet.

De dokumenterade egenskaperna hos Supafil Frame från Knauf Insulation, bland annat verifierade av SINTEF Byggforsk, var förstås mycket viktiga i sammanhanget. Och att lösullen klarar de på förhand bestämda U-värdena.

– Absolut, vi gjorde avtalet med Knauf Insulation och använder oss av en av deras licensierade entreprenörer, Isoenergi. Något annat var aldrig aktuellt, säger Morten Moen.

Konkurrenskraftiga
Men ett garanterat gott resultat, räcker förstås inte. Pris och tidsåtgång var andra viktiga faktorer. Priset är konkurrenskraftigt, påpekar Morten, men den stora fördelen är ändå att isoleringsarbetet går fort och sköts av andra än hans egna snickare.

– Isoenergi kommer och isolerar allt i en enda smäll. Samtidigt kan mina snickare fortsätta att jobba med annat. Det är mycket enkelt och praktiskt.

Morten Moen kan mycket väl fortsätta samarbetet med Knauf Insulation i andra projekt. Men inte oreserverat, han är trots allt en kostnadsmedveten projektledare.

– Priset är alltid en viktig faktor. Lösull är fortsatt ett intressant alternativ om inte prisbilden förändras för mycket.