Nyheter

JSB valde Knauf Insulation: Testet föll väl ut
Av Thomas Pompe den april 30, 2018
JSB valde Knauf Insulation: Testet föll väl ut

Allt talade för Knauf Insulation, enligt Pär Engstrand, platschef på bygg- och projektutvecklingsbolaget JSB: kvalitet, pris och egenskaper
Men snickarna blev inte informerade om bytet av isolering.
– De har inte klagat. Tvärtom, lukten är behaglig och ullen kliar minimalt.

Vänta, en sak har i ärlighetens namn varit lite besvärlig. Vissa snickare säger sig ha haft lite svårt att skära ullen.

– Det är viktigt att man har Knauf Insulations kniv och så är det väl en vanesak också. I längden tror jag inte det ska vara något problem alls, säger Pär Engstrand.

För testet av Knauf Insulation har hittills fallit bra ut. Tidigare har Pär och hans snickare enbart jobbat med stenull och glasull av ett annat fabrikat. Men när bygget av Hus Charlie i Videum Science Park vid Linnéuniversitetet i Växjö skulle börja byggas, så presenterade XL BYGG i Alvesta en offert med just Knauf Insulation.

– Jag pratade en hel del med Rikard Gustavsson på XL BYGG och hans argument för Knauf Insulation var övertygande. Vi ville testa, men vi hann inte prata med snickarna innan vi tog beslutet, säger Pär Engstrand.

Lyckat test

Med 25 års erfarenhet som snickare vet Pär mycket väl att just jobbet med isolering kan påverka arbetsglädjen en hel del.

– Testet av EcoBatt har varit lyckat. Det jag hört mest är att lukten är behaglig och att ullen inte kliar. Jag minns ju hur det var förr, när man kunde hitta små glasbitar i ullen som luktade allt annat än gott, så för mig är det väldigt stora plus, skrattar Pär.

Hus Charlie som nu byggs ska binda samman två befintliga hus i Videum Science Park. Byggnaden, som ska inrymma bland annat kontorslokaler och en restaurang, är på 5 500 kvadratmeter och ska vara inflyttningsklart i höst.

Byggnaden är arkitektoniskt uttrycksfull, vilket ställer höga krav på byggarna.

– Vi har att jobba med åtta olika takhöjder och en massa vinklar och vrår. Man måste göra allt i exakt rätt ordning, men det blir fräckt när det är klart.

Hus Charlie byggs även enligt Miljöbyggnad Silver, även om det inte ska certifieras.

– Vi har lagt på 45 millimeter extra isolering i utfackningsväggarna och 100 millimeter extra i vindbjälklagen. Då klarar man energikraven galant, det kan man inte chansa med, säger Pär Engstrand.