Nyheter

Benny lever som han lär
Av Thomas Pompe den september 25, 2018
Benny lever som han lär

Benny Mattsson älskar siffror och har jobbat med siffror i hela sitt liv. Så när han skulle utvärdera Knauf Insulation gick han grundligt tillväga – och alla siffror såg bra ut.

 – När även kunderna gjorde tummen upp, så var valet enkelt, säger Benny Mattsson på XL-BYGG i Mellerud

Och han lever som han lär, han använder bara EcoBatt och Thermo 046 i nyproduktion i sitt fastighetsbolag Mabentho.

I området Ängenäs, strax utanför Mellerud, har Mabentho redan byggt sju parhus i markplan som är klara, och nu finns planer på ytterligare fyra parhus. Målsättningen är ett prisvärt boende med bra standard, vilket är en ambition som de flesta har. Benny har dock en metod för att lyckas; han väljer att bygga under lågsäsong och vilar bygget under högsäsong.

    – Om ett–två år hoppas jag att de sista fyra parhusen ska vara inflyttningsklara.

När det kommer till standard på isolering är det bara Knauf Insulation som gäller: EcoBatt i väggarna och Thermo 046 lösull på vindarna.

    – Självklart! Det uppfyller mina krav på hög kvalitet till rätt pris. 

För många år sedan hade Benny Mattsson ett långsiktigt mål: att varva ner och ta pension vid 55 års ålder. Förra året skulle det alltså ske.

    – Men nej … Fasen, det är ju fortfarande så roligt! Och jag är i grunden en entreprenör, jag kan ju inte bara sluta hux flux.

Siffror, siffror, siffror ...

Hans yrkeskarriär har kantats av siffror: som försäkringssäljare i ungdomen, i den egna redovisningsbyrån som han drev med hustrun Kerstin och framför allt när han 1996 fick ansvaret att starta Länsförsäkringar Bank i Älvsborg.

    Efter elva intensiva år slutade han på banken och startade fastighetsbolaget Mabentho, med Mellerud som enda marknad, samt konsultuppdrag med affärsrådgivning. Just i den vevan slog tre affärer i Mellerud – en järnaffär, en bygghandel och en färgaffär – sina påsar ihop och bildade det som i dag är XL-BYGG Mellerud. Men det gick knackigt i början.

    – Jag kom in som konsult. Det fanns en hel del brister, bland annat var omsättningen av lagret alldeles för lågt i förhållande till omsättningen. Men det fanns potential.

Gillar utmaningar

En dag fick Benny frågan om inte han skulle ta över.

    – Jag gillar ju utmaningar, så jag sa ja. Och jag hade rätt, bygghandeln hade potential, men det tog längre tid än jag trodde att vända skutan. Men i slutet av 2015 var alla förändringar på plats.

    Ett av rationaliseringsprojekten var att minska antalet leverantörer från cirka 150 till 50, för att öka lönsamheten. Kort sagt, att bara ha det som uppskattas av kunderna och som håller omsättningen uppe.

    – Vi har av tradition bara kört med stenull, men jag hade ju noterat Knauf Insulations framfart och hört XL BYGG-kollegor tala gott om dem. Jag bestämde mig för att testa.

    Sedan drygt ett år sedan har han bara Knauf Insulations glasull på lagerhyllorna.

    – Alla kunder är positiva, ingen har klagat, noterar Benny.