Nyheter

Världens modernaste kontorsbyggnad – och lösullspremiär för Veidekke Trondheim
Av Nicole Dendulk den maj 03, 2019
Världens modernaste kontorsbyggnad – och lösullspremiär för Veidekke Trondheim

I juni 2019 beräknas kontorsbyggnaden Lysgården i Trondheim vara klar för inflyttning. Ett efterlängtat och mycket spännande projekt – här bygger nämligen Veidekke, i nära samarbete med Siemens, världens modernaste kontorslokaler. Med inbyggd intelligens, klimatsmarta lösningar och Supafil Frame från Knauf Insulation.

Världens modernaste kontorsbyggnad, vad innebär det?

– En otroligt välplanerad och genomtänkt byggnad med massor av teknologi som inte bara gör lokalerna effektiva och verksamhetsanpassade utan också bidrar till att byggnaden är miljösmart på riktigt, berättar Maria Venås, produktionsledare på Veidekke Entreprenør i Trondheim, och tillägger att förutom att Veidekke bygger Lysgården kommer byggnaden även bli huvudkontor för företagets samlade verksamhet i Trøndelag.

Självreglerande lokaler

Lysgårdens 12 000 kvadratmeter kommer drivas efter den faktiska användningen av lokalerna, istället för den förväntade. Den allra senaste teknologin från Siemens har koll på hur många människor som befinner sig i byggnaden varje dag, antalet besökare och vilka lokaler som ska användas – och styr utifrån detta exakt den mängd energi som behövs. Det krävs inga passerkort, strömbrytare eller system för att boka in möten, alla funktioner sköts via en app som alla som jobbar i Lysgården kommer ha i sin mobil.

BREEAM ställer höga krav

Lysgården byggs dessutom efter miljöstyrningssystemet BREEAM.

– Det var ett önskemål från byggherren Kjeldsberg Eiendom att vi skulle kunna leverera en BREEAM-certifiering och det fungerar bra för oss. Veidekke jobbar hela tiden för att bli bättre på miljö och det här gör att vi skärper kraven på både oss själva och på våra leverantörer, säger Maria Venås och beskriver BREEAM som ett strikt system som ställer höga krav på dokumentationen av de produkter som används i byggnationen.

Lösull bästa alternativet

Lysgården innebar även en ny bekantskap för Veidekke Entreprenør distrikt Trondheim, då det är första gången man väljer att isolera med lösull. Här har entreprenören Isoenergi Midt-Norge blåst circa 3 000 kvadratmeter vägg med Supafil Frame från Knauf Insulation. En lösning som visade sig passa mycket bra in i BREEAM-tänket – men det var inte huvudanledningen till att Veidekke valde lösull. Maria Venås förklarar att väggkonstruktionen behövde isoleras från utsidan och att traditionell isolering i kombination med vädret i Trøndelag innebar stor risk för att isoleringen skulle bli fuktig.

– Och lösullen har fungerat väldigt bra. Ekonomiskt sett var det ingen stor skillnad och vi har sett flera fördelar. Vi har till exempel inte behövt lagra isolering på varje våning och vi har heller inte behövt ta hand om resterna efteråt. Istället kom Isoenergi med sin lastbil och blåste i isoleringen både snabbt och effektivt.

– Vi beräknade att det inte skulle ta mer än tio dagar, och det stämde. Traditionell isolering skulle garanterat ha tagit längre tid, berättar Frode Naess från Isoenergi Midt-Norge. I och med att termograferingen som gjordes efteråt visade mycket goda värden och att produktdokumentationen gick så bra att koppla till BREEAM tror Maria att Veidekke säkert kommer att använda lösull i fler projekt.

– Vi hade väldigt liten erfarenhetav lösull, men nu när det har fungerat så bra utifrån såväl produktion och ekonomi som kvalitet och arbetsmiljö – och våra egna krav på framsteg – har fler här hos oss blivit intresserade.