Patrick Sjölin på Lövångers Bygg: ”Isoleringen är mjuk och mysig som en björnfäll”

Av Nicole Dendulk den september 20, 2019
Patrick Sjölin på Lövångers Bygg: ”Isoleringen är mjuk och mysig som en björnfäll”

En isolering utan tillsatt formaldehyd, som är mjuk och lätt att jobba med – det avgjorde saken. Lövångers Bygg valde att byta leverantör av isolering till Knauf Insulation och Ecobatt. Och de har inte ångrat sig.

För att berätta om Lövångers Bygg måste vi börja från början. Håkan Sjölin startade Lövångers Bygg 1973. Ryktet om det lilla byggföretaget med pålitliga och skickliga hantverkare spred sig snabbt och affärerna blomstrade. Sen kom finanskrisen i början av 90-talet – efterfrågan störtdök.

Samtidigt som Håkan hankade sig fram på ströjobb tog en idé form. Varför inte sälja färdigmonterade byggsatser? Det skulle ju förkorta byggtiden avsevärt för kunderna om de på ett enkelt sätt kunde montera allt själva.

Många långa nätter

Håkan satt uppe många långa nätter och ritade på tänkbara moduler. Sönerna Patrick och Jonas hjälpte till att bygga prototyperna i Lövångers gamla biograf, som varken hade vatten eller värme indraget. Det skulle vara mödan värt. Efter en annons i dagspressen blev de totalt nedringda – och efter att ha synts i Vi i villa och deltagit på stora Noliamässan i Umeå tog affärerna snurr på allvar. Familjen Sjölin hade ett färdigt affärskoncept och en mängd beställningar.

Viktigt med rätt samarbetspartners

Idag säljer Lövångers Bygg färdiga byggsatser till allt från maskinhallar och stall till garage och fritidshus. Kunderna väljer själva vilka moduler och delar de vill ha via en konfigurator på webben. Sedan får de en tydlig leveransplan, alla delar och tillbehör ska komma i rätt tid och ordning såklart.

– Vi söker hela tiden efter bra samarbetspartners. Vilka vi jobbar med är väldigt viktigt, de skickar ju direktleveranser till våra kunder, säger Patrick Sjölin, en av sönerna som idag är delägare på företaget.

”Dammar mindre”

Patrick berättar att de valde att byta till isoleringen Ecobatt från Knauf Insulation eftersom bindemedlet inte innehåller någon tillsatt formaldehyd. En viktig miljöaspekt. Men fördelarna var fler:

– Isoleringen är mjuk och mysig som en björnfäll, men vad skulle kunderna tycka?

De behövde inte fundera länge.

– Vi har en passionerad snickare i Skellefteå som spontant ringde upp och sa att isoleringen var jättehärligt att jobba med, bland annat för att den dammar mindre. Han är en sån som säger vad han tycker, så det kändes bra direkt.

Knauf Insulation levererar idag isolering till cirka 200 byggnader på Lövångers Bygg, och efterfrågan ökar varje år.