Lyckat pilotprojekt med lösull: Lika bra och dubbelt så snabbt

Av Knauf Insulation den april 09, 2020

Att isolera 144 nyproducerade lägenheter i Flatås Park i Högsbo utanför Göteborg med lösull var ett pilotprojekt inom Skanska.

Ett mycket lyckat projekt enligt produktionsledare Magid Manzouri som även isolerar med lösull i det nyss påbörjade projektet Landevi gårdar i Landvetter centrum med 102 lägenheter.

– Tidsbesparingen är en av flera stora fördelar. Att isolera med lösull går dubbelt så snabbt.

Flatås Park är ett omfattande förtätningsprojekt där flera byggherrar bygger nya bostäder i Högsbo. En av dem är Robert Dicksons stiftelse, som nyligen färdigställt 144 lägenheter i lamell- och punkthus. Totalentreprenören Skanska valde, i samråd med byggherren, att som ett pilotprojekt använda lösull och anlitade Sjömarkens Isolering som blåser Knauf Insulations Supafil Frame.

– Jag har rapporterat pilotprojektet till Skanskas distrikt och vi är mycket nöjda. I vårt nya projekt, Landevi gårdar, har vi rekommenderat byggherren Förbo att använda lösull och vi kommer att anlita Sjömarkens Isolering igen, säger Magid Manzouri.

Erfarenheterna från Flatås Park, där Skanska byggt fyra lamellhus, är enligt Magid Manzouri enbart goda. Sjömarkens Isolering blåste 18,5 centimeter lösull i utfackningsväggarna och 40 centimeter lösull på vindarna.

– Våra tester visar att isoleringen blir lika bra som med traditionell isolering.

När det grundkravet är uppfyllt är valet av lösull enbart en serie fördelar, där tidsbesparingen är den viktigaste.

– Hela processen att isolera ett av husen – plasta, tejpa och blåsa ullen – tog cirka två veckor. Med traditionell isolering hade det tagit 4-5 veckor. När det går snabbare blir även byggkostnaderna lägre. Med allt inräknat sänker vi kostnaderna för isolering med 20 procent med lösull, säger Magid Manzouri.

För Skanska, liksom för hela byggbranschen, blir miljö- och klimatfrågorna allt viktigare. Även här har lösull fördelar.

– Med lösull blir det nästan inget spill alls. Arbetsplatsen blir trevligare, men framför allt sparar det på resurser och material.