Lambda 33, 35 eller 37 – spelar det någon roll?

By Nicole Dendulk
september 30, 2019

Vi på Knauf Insulation är oerhört stolta över att erbjuda isolering med lambda 33 och 35 istället för 37. Men vi möter då och då frågan om det egentligen spelar någon större roll, om man tjänar på att isolera med lägre lambdavärde?

Svaret får vi från Kenneth Ingmarsson, teknisk chef för Knauf Insulation i Norden:

– Det spelar absolut roll, speciellt i det långa loppet. En byggnad har lång livslängd och att där förbättra energieffektiviteten med mellan fem och elva procent, det blir mycket över tid.

Möter byggbranschens krav

Dessutom är förändringen enligt Kenneth och många med honom helt rätt väg att gå – ja till och med den enda vägen – med tanke på de skärpta regler och krav som byggbranschen hela tiden möter. Lägre energiförbrukning är högsta prioritet och då blir produkter med lågt lambdavärde ännu mer självklara.

– Fram till nu har det främst varit de större företagen med stora inköpsorganisationer som efterfrågat låglambdaprodukter, berättar Kenneth och fortsätter:

– Mindre byggföretag och hantverkare ser framför allt arbetsmiljön som den stora fördelen med våra produkter. Vår patenterade Ecose Technology med ett bindemedel fritt från tillsatt formaldehyd gör stor skillnad i deras vardag. Och Ecose tillsammans med lågt lambdavärde … Det är en oslagbar kombination!

Bättre energieffektivitet

Knauf Insulation har alltså sänkt sin standardnivå från lambda 37 till lambda 35, och erbjuder till och med produkter med lambda 32 och 33. Sänkningen bidrar garanterat till lägre u-värde när den totala energiförbrukningen för en byggnad beräknas. Ett lambdavärde på 35 innebär ungefär 5 procent bättre energieffektivitet jämfört med lambda 37 vid samma tjocklek. Med lambda 33 handlar det om så mycket som 11 procent. Skillnad som märks. Och utvecklingen går ständigt mot mer energieffektiva produkter. Produkter med lägre lambda innehåller en större mängd glasull och kan därför kosta lite mer än lambda 37-produkter. Kan det vara ett hinder för att byta?

– Ser man till totalen tjänar man ändå på det. Genom lägre energiförbrukning år efter år. Och genom att kunna leverera mot branschkraven som garanterat inte kommer att minska. Efterfrågan växer och vi har produkterna som svarar mot den, konstaterar Kenneth Ingmarsson.

 

Lambda

Lambda är (förutom elfte bokstaven i det grekiska alfabetet) en benämning på värmeströmningsmotstånd för ett material, på hur bra materialet isolerar helt enkelt.

U-värde

De sammansatta materialen i en vägg (ytskikt, gipsskivor, isolering m.m.) skapar ett u-värde, ett mått på väggens isoleringsförmåga. Något som självklart påverkar byggnadens energiförbrukning.

Nyheter
Byggprojekt BRF Takgöken Majorna

Supafil® lösull i unik byggsatsning i Majorna, Göteborg

Hållbarhet och effektivitet i Fokus: Brf Takgöken i Majorna Inspirerar i Supafil®-serien

I Knauf Insulations serie "Supafil® Around the World," har vi valt att fokusera på ett intressant byggprojekt i Göteborg. Fixfabrikenområdet i Majorna är en del av Göteborgs jubileumssatsning. Runt en charmig innergård har F O Peterson byggt Takgöken, en bostadsrättsförening bestående av 127 lägenheter i varierande storlekar från ett rum och kök till fem rum och kök. Arkitekterna Krook & Tjäder har satsat på flexibla och hållbara boendemöjligheter, och det unika kvarteret smälter samman med grannområden som representerar olika tidsepoker.

I filmen ger vi dig en närmare titt på fördelarna med att isolera med Supafil® lösull och du får ta del av Sjömarkens Isolering och F O Petersons erfarenheter från byggprocessen. Både miljöaspekten och effektiviteten i arbetet lyfts fram, och du får en insikt i hur dessa aspekter integreras i projektet.

29.11.2023