Isolering för maximal filmupplevelse

Av Gäst den mars 12, 2015

Kraven är lätta att förstå: man ska kunna visa en krigsfilm i den ena biosalongen, utan att det stör de som ser en lågmäld film i grannsalongen.

Mer precist ska ljud på upp till 70 decibel inte ens förnimmas i salongen intill. Lösningen är 400 mm EcoBatt, sex lager gipsskivor samt 100 mm Knauf Danogips Kinopanel.

Field´s köpcentrum ligger i Ørestad, på ön Amager, utanför Köpenhamn. 
Det är ett av Nordens största köpcentrum räknat i antalet butiker och fortsätter att växa. I september påbörjades en 9 000 kvadratmeter stor utbyggnad i fyra plan som ska rymma ett medialab för Ørestad Gymnasium samt nio biosalonger för Nordisk Film.

– Vi gör allt det invändiga arbetet med bland annat tak, isolering, väggar, golv och podier, säger Danny Nielsen som tillsammans med Karsten Vestergaard äger entreprenören Vestergaard Nielsen A/S med närmare 60 anställda.
Valet av EcoBatt från Knauf Insulation som isolering var ingen chansning. Det har varit förstavalet för Vestergaard Nielsen A/S sedan fyra år tillbaka. Skälen är flera och Henrik Nielsen, arbetsledare på bygget, presenterar genast ett av dessa.

– Tidigare fick man gå hem och ta ett kallt bad för att få bort alla kliande fibrer som kommit innanför kläderna när man arbetat med isolering. Det har jag inte behövt göra sedan vi började använda Knauf Insulation.

Radar upp fördelar

Danny Nielsen (han är inte släkt med Henrik) fyller genast på med fler fördelar.

– Materialet är otroligt lätt att arbeta med och är väldigt flexibelt. Det går lätt att skära. EcoBatt är dessutom framtaget av återvunnet glas och är därmed miljövänligt, säger Danny och fortsätter. 

– Vi använder stora mängder isolering och vår leverantör Byggma har mycket kort leveranstid, oftast endast 1–2 dagar, vilket underlättar otroligt mycket om vi behöver komplettera.
Kraven på isoleringen i biografdelen följer naturligtvis de som lagen föreskriver, 
exempelvis vad gäller brandskydd. Men ljud­isoleringen kräver betydligt mer: ljud på upp till 70 decibel ska inte höras alls i grannsalongerna. 
Lösningen är sex decimeter tjocka väggar, varav fyra decimeter består av EcoBatt.

– Enligt beräkningarna ska det räcka och vi har mycket goda erfarenheter av att Knauf Insulations produkter håller vad de lovar, säger Danny Nielsen och avslutar.

– Med EcoBatt får vi absolut mest för pengarna, utan konkurrens.