Nyheter

Gustav Karlsson, Lektum Fastigheter: ”Jag är imponerad av Knauf Insulation”
Av Thomas Pompe den maj 06, 2018

I Spåningslanda utanför småländska Alvesta bygger Lektum Fastigheter 24 lägenheter med hyresrätt för egen förvaltning.

 – Det ska vara modernt och energisnålt, och billigast ger sällan bäst driftsekonomi. Vi har bergvärme, planerar solvärme för tappvattnet, har A+-märkning på alla vitvaror, LED-lampor överallt och EcoBatt35 i hela projektet, rakt igenom, säger Gustav Karlsson.

 

Lektum Fastigheter är ett riktigt gasellföretag och de två ägarna, Gustav Karlsson och Ola Johansson, har stora ambitioner. Det startade för tre år sedan med import av trädgårdsmöbler från Kina.

 – Det är Olas ansvarsområde och omsätter i dag 110 miljoner kronor om året. Det andra stödjebenet är fastigheter, som är mitt ansvar, säger Gustav.

Det senaste året har Lektum mestadels byggt villor: köpt mark, byggt i egen regi och sålt vidare. Bland annat fem villor i Spångslanda alldeles utanför Alvesta. Och just där tar man ytterligare ett steg och bygger tre huskroppar med totalt 24 hyreslägengheter. Det var inflyttning i hus 1 i december, de två övriga blir klara i april och juli.

 

Snabb tillväxt

– Målsättningen är att äga och förvalta 200 lägenheter. Med Spåningslanda har vi 60 lägenheter, övriga är befintliga fastigheter i Växjö, Åseda och Osby.

 Även om det går fort, så är tillväxten genomtänkt. Spåningslanda ligger visserligen strax utanför Alvesta, men vid riksväg 25 mot Växjö

 – Det tar tio minuter med bil till Växjö stadskärna, det är fortare än pendlingen från vissa stadsdelar i själva Växjö.

Lika genomtänkt är de tre huskropparna där energisnålt och låga driftskostnader varit fokus. De består enbart av treor, 72 respektive 76 kvadratmeter, som är ligger spegelvända i varje plan. Vid val av material har den långsiktiga kostnaden varit avgörande.

– Energikostnaden är givetvis väldigt viktig och då spelar isoleringen en stor roll, säger Gustav.

 

”U-värdena imponerar”

Valet av EcoBatt35 från Knauf Insulation har sin upprinnelse i en mässa i Växjö, där Gustav mötte representanter från XL-BYGG och Knauf Insulation.

– Jag är imponerad av produkterna från Knauf Insulation, i första hand u-värdena och prisbilden. Men till det kommer positiva saker som att isoleringen inte kliar, inte luktar, att den är lättarbetad och att den är väldigt bra komprimerad – det kommer mycket på varje pall och det är inte så skrymmande på arbetsplatsen, säger Gustav.

Gustav skrattar till och hämtar andan.

 – Nu höll jag på att glömma miljöaspekten. Vi vill bygga energisnålt och hållbart, då är det givetvis positivt att isoleringen är gjord av återvunnet glas och inte innehåller någon tillsatt formaldehyd.