Från liten takleverantör till totalentreprenör

Av Nicole Dendulk den december 06, 2019

Ringsaker vegg- och takelementer har vuxit från att vara en liten takleverantör till att bli en totalentreprenör på elementmarknaden. Idag står vägg- och fasadelement för cirka 90 procent av företagets omsättning – och marknaden verkar fortsätta växa.

Projekten har genom åren blivit större och komplexa. RVT utför nu inte bara platsbyggning utan också fasadmarkörer i glas och aluminium. Sedan 2018 finns ytterligare en delägare genom det danska bolaget Taasinge Elementer, vilket gör företaget ännu mer konkurrenskraftigt på den nordiska marknaden. Det har också utvecklat bolaget ytterligare till att bli mer en hybrid mellan industridrift och entreprenör.

Ljus framtid för prefabricerade element

– Branschen har blivit väsentligt mycket större och det dyker upp många nya duktiga aktörer på marknaden. Det ställer hårda krav på dokumentation, något som är väldigt positivt, säger Trond Barli, marknadschef på RVT.

Han förklarar att entreprenörerna förstås vill köpa element som inte påverkar byggtiden negativt. Nu planeras det i högre och högre grad byggen med element helt från start. 

– Detta ger en otrolig effekt i processen och kommer bidra till att vi kan sänka priserna och öka kvaliteten på våra produkter.

Framtiden präglas av stark tillväxt i marknaden. Ökad industrialisering och krav på kortare byggtider gör att prefabricerade element troligtvis bara kommer att öka framöver. Samtidigt blomstrar träbranschen som kommer utvecklas mycket snabbt, något som förstås gynnar RVT som bolag såväl som hela marknaden.

Flera fördelar med blåsisolering

På RVT har man insett att blåsisolering är framtiden och företaget har därför investerat i en egen lastbil med blåsutrustning. Elementen monteras dock utan isolering så att RVT kan dokumentera exakt fuktinnehåll i trävirket innan man isolerar och låser väggen. 

– Vi får hela lastbilar med isolering levererade direkt till byggplatsen och kan på så sätt utföra effektiv isolering av stora byggen med enkel logistik, förklarar Trond som ser flera fördelar med blåsisolering jämfört med skivor och beskriver hur det sparar tid i produktionslinjen och ger en helt annan kvalitet på byggplatsen. Han fortsätter:

–  Blåsisolering betyder för oss att vi får betydligt lägre lambdavärden än vid användning av skivor. Vi slipper dessutom eventuella hålrum som kan bildas vid traditionellt isoleringsförfarande. 

– Vi använder Supafil som är brandklassad på bästa sätt, tidsbesparande och sänker lambdavärdet, avslutar Trond Barli. 

 

 

Om RVT

Antal anställda: ca 80

Omsättning: ca 170 miljoner norska kronor

Finns i: Moelv och Brumunddal, Norge

Huvudprodukt: Fasadelement med hög färdighetsgrad

Några pågående projekt: Freserveien, Tønsbergprojektet och nya studentbostäder i Ås. Oslo K är ett stort kontorsprojekt i Kværnerbyen i Oslo dit man levererar färdiga fasadelement med aluminiumplåtar och glasbeklädnad – en mycket mer miljövänlig lösning än den ursprungliga fasadbeklädnaden. Här pågår blåsisoleringen i skrivande stund.

RVT 2