Nyheter

Från engelsk pub till nordisk vägg
Av Nicole Dendulk den augusti 30, 2019
Från engelsk pub till nordisk vägg

Det skulle kunna vara en gåta. Vad har en ölflaska på en engelsk pub gemensamt med isoleringen i ett nybyggt svenskt eller norskt bostadshus? Det kan du fundera på medan vi tar en titt på både cirkulär ekonomi och engelsk geografi.

St Helens är en stad i England, belägen drygt en och en halv mil utanför Liverpool. Här finns ungefär 100 000 invånare och här har Knauf Insulation en stor anläggning för tillverkning av glasullsisolering till den europeiska marknaden.

Glasåtervinning tvärs över gatan

Glas har historiskt sett varit av stor betydelse för St Helen, något som förstärktes för ett drygt år sedan. I början av 2018 invigdes en ny återvinningsanläggning – tvärs över gatan från Knauf Insulations fabrik – där mer än 60 000 ton glasflaskor och glasburkar om året kommer förvandlas till energieffektiv isolering. Bakom satsningen står Knauf Insulation tillsammans med Veolia, ett globalt företag med verksamhet inom vattentjänster, avfallshantering och energi.

350 miljoner flaskor om året

Den nya återvinningsanläggningen i St Helen innebär många fördelar. Här återvinns glas motsvarande 350 miljoner flaskor varje år istället för att slösas bort. Med råvaran så nära den egna produktionen sparar Knauf Insulation uppskattningsvis mer än 600 000 kilometer i materialtransporter och kan samtidigt säkerställa kvaliteten i sina produkter. Upplägget säkrar råvarutillgången och visar dessutom ett tydligt ställningstagande för cirkulär ekonomi.

Återanvända, minimera och återvinna

Cirkulär ekonomi är inspirerad av naturens egna kretslopp och handlar om att alla produkter bör vara biologiskt nedbrytbara eller på något sätt kunna återinföras i det tekniska kretsloppet. Enkelt förklarat gäller det att återanvända, minimera och återvinna så mycket som möjligt.

Att bygga en anläggning som tar hand om glasflaskor från pubar i närheten (och såklart från en hel del andra källor) och ha en fabrik precis intill som tillverkar en energieffektiv isoleringsprodukt som till 80 procent består av det återvunna glaset – det är cirkulär ekonomi på riktigt. Cirkulär ekonomi The Knauf Insulation Way.

 

Se filmen om cirkulär återvinning här!