EcoBatt håller värmen i ladugården

By Gäst
maj 21, 2015

Vid Gäddeholms herrgård utanför Västerås byggs en stor modern ladugård för lösdrift av 250 mjölkkor. I tak och väggar används EcoBatt från Knauf Insulation, en ny erfarenhet för de fyra byggarna på Novab.

– Det är en trevlig isolering. Kliar inte, dammar lite – och så luktar 
det kolaremmar, skrattar Christer Karlsson.

Novab, med huvudkontor i Töreboda, har specialiserat sig på entreprenader inom lantbrukssektorn samt ridhus och stallar. De cirka 90 medarbetarna jobbar över hela Sverige och bara i Västerås pågår nu två byggen samtidigt: ett nytt stall för Västerås Ryttarsällskap vid Rocklunda samt en ny ladugård vid Gäddeholms herrgård.

Herrgården ägs av Västerås stad och är en del av det kulturreservat som är avsatt för djur, natur och besökare. Förra året beslutade kommunen att satsa 50 miljoner kronor för att utveckla den ekologiska mjölkproduktionen. Det mesta av pengarna satsas på en ny ladugård för lösdrift av 250 mjölkkor.
– Egentligen är det två ladugårdar. Den stora delen på 3 700 kvadratmeter för själva lösdriften och en något mindre del – cirka 1 400 kvadratmeter – för mjölkning samt personalutrymmen, säger Martin 
Melin som är arbetsledare på Novab.

Firade med mjölk

I oktober 2014 togs det första spadtaget – symboliskt firat med kanelbullar och färsk mjölk – och allt ska vara klart våren 2016. Och inget har lämnats åt slumpen. Ladugårdstaket utrustas med solceller för elproduktion och gödseln förädlas till biogas samt en näringsrik restprodukt.
I den nya lösdriftsladugården och mjölkstallet för korna inryms kalvningsboxar, sjukboxar, personalutrymmen, mjölkrum, besöksutrymmen med handikapphiss och toaletter. Dessutom byggs nya plansilos för fodret, tre nya gödselbassänger och kalvstall. Allt är ”top of the line”. Det är även valet av isolering, tycker byggarna på Novab. För alla fyra är Knauf Insulation och EcoBatt en ny erfarenhet – och en positiv sådan.

Mindre kli och damm

– Den kliar absolut mindre än annan glasull, säger Jimmy Persson.
– Sådant har aldrig varit ett problem för mig. Men det dammar mycket mindre, det är viktigt för mig. För min del fortsätter jag gärna att jobba med Knauf Insulation, säger Per-Inge Södervall.
För arbetschef Stefan Olofsson fanns det andra överväganden. Exempelvis var måtten på bygget speciellt, 90 centimeter mellan takåsarna. Det krävde en specialskuren isolering med en bredd som inte är standard.
– Det var en av flera parametrar. Sammanfattningsvis kan man säga att Knauf Insulation gav oss rätt kvalitet till rätt pris. Vi är nöjda.